blog

what is the cost of an engagement ring

Wat zijn de kosten van een verlovingsring?

Verliefd, verloofd, getrouwd: de weg naar ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ lijkt zo eenvoudig. Toch dienen zich al bij de verloving behalve romantische ook praktische zaken aan, zoals bij het kopen van een verlovingsring. Want hoeveel moet een verlovingsring kosten? Is een custom made verlovingsring laten maken duur? Is een verlovingsring een goede investering? Van welk materiaal wordt een verlovingsring gemaakt? Behouden edelmetalen als goud, zilver of platina hun waarde na aanschaf? Kortom, hoe bepaal je hoeveel geld je moet uitgeven aan een verlovingsring?

De gemiddelde prijs van een verlovingsring

Allereerst: wees gerust, er zijn geen universele regels voor wat een verlovingsring moet kosten. De een heeft nu eenmaal meer te besteden dan een ander. Bovendien verschilt het per land en traditie. In de VS geeft men gemiddeld 5000 euro uit aan een verlovingsring, in Engeland gemiddeld 1750 euro. In Nederland ligt het gemiddelde rond 2500 euro. Vroeger werd wel gezegd: een verlovingsring kost tweemaal een maandsalaris, maar die rekensom is tegenwoordig achterhaald. Een vast bedrag bestaat dus niet, maar bij Atelier Saddal kunnen we je wel helpen bij het bepalen van een bedrag dat past bij jouw situatie. Onze ervaring leert dat een custom made verlovingsring laten maken begint bij 3500 euro.Hoe duur een custom made verlovingsring is, hangt af van meerdere factoren. Te beginnen bij het materiaal: een verlovingsring is meestal gemaakt van goud, zilver of platina. Daarbij is het goed om te weten dat vooral goud historisch gezien een goede investering is: de prijs van een kilo goud is de afgelopen twintig jaar maar liefst 560 procent gestegen! Goud staat van oudsher bekend als een waardevast en stabiel edelmetaal. Zeker bij inflatie, waarbij de waarde het hoogst is als de euro of dollar onder druk staat, behoudt goud zijn waarde. Dat geldt ook voor zilver en platina, maar bij goud nog sterker.

Een verlovingsring is een goede investering!

Behalve financiële waarde heeft een verlovingsring natuurlijk een grote emotionele waarde. Voor de aanstaande bruid (en bruidegom!) is de romantische betekenis dan ook vaak belangijker dan de kosten ervan. Hoe duur een verlovingsring is, heb je dus zelf in de hand. Feit is dat de meeste stellen op steeds latere leeftijd trouwen: in 1975 was dat nog rond hun 25ste, tegenwoordig pas rond hun 33ste. Doorgaans biedt dat meer financiële ruimte voor een iets duurdere verlovingsring, maar op ware liefde staat geen prijs. In romantisch opzicht is het laten maken van een verlovingsring dus sowieso altijd de investering waard!

Wat kost een custom made verlovingsring laten maken?

Wie bij Atelier Saddal een gouden custom made verlovingsring laat maken, krijgt een ring in 18 karaat goud inclusief een diamant van ongeveer 0,50 crt van goede kwaliteit. Meestal is dat een gouden solitair ring, zoals de romantische traditie voorschrijft. De kosten voor een custom made verlovingsring beginnen vanaf € 3000,-.