Wat kost een verlovingsring?

Wat zijn de kosten van een verlovingsring?

Verliefd, verloofd, getrouwd: de weg naar ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ lijkt zo eenvoudig. Toch dienen zich al bij de verloving behalve romantische ook praktische zaken aan, zoals bij het kopen van een verlovingsring. Want hoeveel moet een verlovingsring kosten? Is een custom made verlovingsring laten maken duur? Is een verlovingsring een goede investering? Van welk materiaal wordt een verlovingsring gemaakt? Behouden edelmetalen als goud, zilver of platina hun waarde na aanschaf? Kortom, hoe bepaal je hoeveel geld je moet uitgeven aan een verlovingsring?

De gemiddelde prijs van een verlovingsring

Allereerst: wees gerust, er zijn geen universele regels voor wat een verlovingsring moet kosten. De een heeft nu eenmaal meer te besteden dan een ander. Bovendien verschilt het per land en traditie. In de VS geeft men gemiddeld 5000 euro uit aan een verlovingsring, in Engeland gemiddeld 1750 euro. In Nederland ligt het gemiddelde rond 2500 euro. Vroeger werd wel gezegd: een verlovingsring kost tweemaal een maandsalaris, maar die rekensom is tegenwoordig achterhaald. Een vast bedrag bestaat dus niet, maar bij Atelier Saddal kunnen we je wel helpen bij het bepalen van een bedrag dat past bij jouw situatie. Onze ervaring leert dat een custom made verlovingsring laten maken begint bij 3500 euro.
Hoe duur een custom made verlovingsring is, hangt af van meerdere factoren. Te beginnen bij het materiaal: een verlovingsring is meestal gemaakt van goud, zilver of platina. Daarbij is het goed om te weten dat vooral goud historisch gezien een goede investering is: de prijs van een kilo goud is de afgelopen twintig jaar maar liefst 560 procent gestegen! Goud staat van oudsher bekend als een waardevast en stabiel edelmetaal. Zeker bij inflatie, waarbij de waarde het hoogst is als de euro of dollar onder druk staat, behoudt goud zijn waarde. Dat geldt ook voor zilver en platina, maar bij goud nog sterker.

Een verlovingsring is een goede investering!

Behalve financiële waarde heeft een verlovingsring natuurlijk een grote emotionele waarde. Voor de aanstaande bruid (en bruidegom!) is de romantische betekenis dan ook vaak belangijker dan de kosten ervan. Hoe duur een verlovingsring is, heb je dus zelf in de hand. Feit is dat de meeste stellen op steeds latere leeftijd trouwen: in 1975 was dat nog rond hun 25ste, tegenwoordig pas rond hun 33ste. Doorgaans biedt dat meer financiële ruimte voor een iets duurdere verlovingsring, maar op ware liefde staat geen prijs. In romantisch opzicht is het laten maken van een verlovingsring dus sowieso altijd de investering waard!

Wat kost een custom made verlovingsring laten maken?

Wie bij Atelier Saddal een gouden custom made verlovingsring laat maken, krijgt een ring in 18 karaat goud inclusief een diamant van ongeveer 0,50 crt van goede kwaliteit. Meestal is dat een gouden solitair ring, zoals de romantische traditie voorschrijft. De kosten voor een custom made verlovingsring beginnen vanaf € 3000,-. Hiervoor doorlopen wij bij Atelier Saddal samen met de klant 4 stappen in het proces van de 4 O’s:

Ontmoeting

met de klant. Hierin bespreken we samen de ideeën en bepalen het budget voor de verlovingsring.

Ontwerp

van de verlovingsring. Wij ontwerpen in het atelier van Saddal de verlovingsring in 3D. Daarna is er weer een contactmoment met de klant om te bespreken of er aanpassingen moeten worden gedaan. Net zolang tot iedereen tevreden is.

Ontwikkeling

was-model. Als de 3D-printer het was-model van de verlovingsring heeft geprint, kan de klant het model komen bewonderen en vasthouden. Is er toch nog een aanpassing nodig? Dan doen we die natuurlijk!

Ontvangst

van de verlovingsring. Geen mooier moment dan de laatste stap van het proces: de verlovingsring is klaar en kan aan de aanstaande bruid of bruidegom worden overhandigd. Altijd een emotioneel en gelukzalig moment, voor ons én voor de klant.

Traditie en geschiedenis van de verlovingsring

Trouwen is de laatste jaren weer helemaal in. Steeds vaker willen (jonge) mensen hun liefde voor elkaar laten bezegelen met een huwelijk, in plaats van samenwonen met een samenlevingscontract. Dat betekent dat ook custom made trouwringen en verlovingsringen weer terug zijn. Bij Atelier Saddal zien wij dat het verlangen naar oude waarden en tradities groeit. Is dat ouderwets of juist modern? Volgens ons is het beide: het is modern om weer ouderwets je geliefde met een verlovingsring je liefde te willen tonen. Daarbij zien we dat de kosten van de ring van minder belang worden gevonden dan de romantische betekenis ervan: een persoonlijke band tussen twee mensen, als symbool voor oneindigheid in samenzijn en liefde.
Al in de Oudheid bestond de romantische traditie van het geven van een verlovingsring aan de aanstaande bruid of bruidegom. Hoewel, de oorspronkelijke reden was toen wat minder romantisch: het was een teken dat de bruid de bruidsschat had ontvangen. Tegenwoordig is een verlovingsring eerder een teken van liefde van beide partners, voor de belofte van het aanstaande huwelijk, als symbool voor hun beider toewijding en verplichting naar elkaar. De vorm van de verlovingsring is bovendien symbolisch: een ring heeft geen begin of einde, een cirkel staat voor eeuwige liefde en oneindigheid. Dat is dan weer wél romantisch!

Allemaal prachtig, maar is een verlovingsring het geld waard?

Zoals gezegd is de romantische betekenis van een verlovingsring vaak belangrijker dan de kosten ervan. Is het laten maken van een custom made verlovingsring het geld waard? Volgens ons wel. Bij Atelier Saddal kiezen we voor kwaliteit. De ingrediënten die wij gebruiken zijn daarom ook altijd van uitstekende kwaliteit. Hierdoor blijft de restwaarde van het sieraad altijd substantieel. Meer weten? Maak eens een afspraak om de mogelijkheden te bespreken voor jouw custom made verlovingsring. Je zal zien dat je het waard bent.

Atelier Saddal en verlovingsring: een gouden combinatie

Juweliers zijn ontstaan uit goudsmeden. Wie bij Atelier Saddal een verlovingsring laat maken, weet dus dat hij dicht bij de bron zit. Zonder tussenhandel, wat altijd in het voordeel is van onze klanten. Sinds de oprichting van Atelier Saddal in 1994 zijn wij lid van de Amsterdamse diamantbeurs. Dat houdt in dat wij wereldwijd kunnen zoeken naar de beste en mooiste diamanten tegen de beste prijzen. Naast diamanten werken we uiteraard ook graag met goud, geelgoud, witgoud of platina. Het goud dat wij gebruiken is uitsluitend van gerecycled goud, dat wil zeggen: bestaand goud dat is omgewerkt naar nieuw goud, dat wij kunnen verwerken tot de mooiste verlovingsringen en andere sieraden en juwelen. Met 30 jaar ervaring is het de specialiteit van het huis. De gouden combinatie van gerecycled goud en goed kunnen inkopen van diamanten zorgt ervoor dat je met een custom made verlovingsring bij Saddal qua prijs en ethiek altijd goed zit.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier dan jouw telefoonnummer achter,
dan nemen we contact met je op.

Naam en telefoonnr

Name(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.